Koe Kolumbian kirjo

Matka Kolumbiaan alkaa perhosten liidellessä vatsassa. Onko maa yhtä vaarallinen kuin huumeparoni Pablo Escobarista kertova sarja antaa ymmärtää? Kannattaisiko Pohjois-Eurooppalaisen valkonaaman jäädä suosiolla turvallisempiin matkakohteisiin ja välttyä näin ryöstöiltä, kidnappauksilta tai tapolta?

Kolumbiassa varovaisuus on paikallaan mutta pelottelun ei pitäisi olla este sinne matkustamiselle, sillä näin Andien vuoristo, Karibianmeren trooppiset rannat ja runsaat viidakot jäisivät kokematta. Maantieteelliset ja kulttuurierot Kolumbian alueiden välillä ovat suuria ja maassa kannattaakin matkustaa useampaan kohteeseen kattavan kokonaisvaikutelman saamiseksi.

Bogotá

Koe Kolumbian kirjo

Etelä-Amerikan luoteisosassa sijaitseva pääkaupunki Bogotá on yli 2,5 km:n korkeudessa. Ohut vuoristoilma saattaa tulla yllätyksenä, eikä pidä hätääntyä jos siihen totuttelemiseen menee päivä tai pari.

Värikkäät rakennukset tekevät historiallisesta keskustasta hurmaavan kohteen eikä matkailijan tule unohtaa Cerro de Monserrate- kukkulaan ja aluetta ympäröiviä museoita. Bogotássa on myös hyvät ostosmahdollisuudet, joten matkalaukkuun on hyvä jättää ylimääräistä tilaa.

Suureten vastakohtien Bogotássa on mahdollista syödä lounasta eurolla, käydä räätälillä teettämässä puku tai leninki tai sitten vain ikkunashoppailla luksuskauppakeskuksien tarjontaa tutkaillen.

Cali

Kolumbian kolmanneksi suurin kaupunki, Santiago de Cali on, tunnetaan erityisesti rytmikkäästä salsasta. Täällä turistikin oppii tarttuvan salsan askeleet ja jatkaa matkaansa lanteitaan keinutellen.

Cartagena

Koe Kolumbian kirjo

Rannikkokaupunki Cartagena de Indias kuluu Kolumbian matkan top-listalle. Kohde ei suotta kanna suosituimman kaupungin titteliä ja Cartagena on tunnettu erityisesti sen muurien ympäröimästä historiallisesta keskustasta. Historiallisen keskustan lisäksi turisti voi kaivaa snorkkelin esiin ja tehdä päiväretken Islas del Rosario -saarille koralleja ihastelemaan. Myös Castillo de San Felipe de Barajas ja Convento de la Popa ovat nähtävyyksiä, joita ei kannata ohittaa.

Cartagenassa voi nauttia auringosta vierailla esimerkiksi Playa Blancalla ja uskaliaimmat voivat ottaa syväpuhdistavan mutakylvyn Volcan del Totumo tulivuorella. Matkan voi taittaa tyylillä hevoskärryillä.

Medellín

Kaupungin nimi saa Pablo Escobarin tuntevat höristämään korviaan. Medellín – tuo huumeparonien Mekka ja taistelutanner – on kuitenkin nykyään yksi Kolumbian merkittävimmistä kaupungeista, joka tarjoaa lukuisia mielenkiintoisia museoita, kauniita puistoja ja vireää yöelämää. Lisäksi ihanteelliset sääolosuhteet ovat antaneet Medellinille lisänimen ”ikuisen kevään kaupunki”

Nykyään kaupungin turvallisuustilanne on varsin hyvä ja saa kymmenet tuhannet turistit matkaamaan vuosittain Medellíniin. Kuitenkin, samoin kuin muualla Kolumbian kaupungeissa, kaupunginosien väliset erot ovat suuria, joten turistin tulee tietää tarkkaan missä liikkuu. Varaudu improvisointiin.  

Mieletön sademetsä

Amazonin sademetsä tarjoaa varsin erilaista menoa kuin rytmejä ja värejä sykkivät kolumbialaiskaupungit. Raikas ilma, puhdas vesi ja villinä liehuvat liaanit herättävät takulla seikkailijan sisälläsi. Hyppää kanoottiin, pulahda lähteisiin (piraijoja varoen), instagrammaaa vaaleanpunaisia delfiinejä ilman filtteriä ja raivaa tietä sademetsän syvyyksiin alkuperäiskansojen lailla.